CSARAB - Calluna vulgaris

A csarabot, amely vízhajtó és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, régóta használják reuma, köszvény és húgyúti fertőzések gyógyítására. A népi hiedelem szerint, ha virágait a párnánk alá tesszük, valóra válik az álmunk. Az asszonyok különleges seprűket készítettek belőle, hogy kisöpörjék az emberekből a rossz modort.

Vízhajtó hatású, enyhíti a köszvény és a reuma tüneteit.

Jellemzők: A csarab (másnevein: erika, vadciprus) a hangafélék családjába tartozó, szerteágazó, évelő törpecserje, 20-50 cm magasra nő. A hajtások végén jelennek meg a fürtökbe gyűlő apró, harang formájú lilás virágok. Illatuk jellegzetes, ízük kesernyés-gyantás.


Előfordulás

A növény vadon nő egész Európában, Szibériában és Észak-Afrikában. A pusztaságok mészben szegény, nem túl termékeny talaját lepi el, megtalálható továbbá réteken, homokzátonyokon, ritka és száraz erdőkben, főleg a fenyvesekben. Savkedvelő növény.

Gyógyászati alapanyag

gyógyászati célra főként a virágos hajtásvégeket használják fel, ritkább esetben az egész növényt.

Hatóanyagok

Mint a többi hangaféle, a csarab is tartalmaz arbutint, ami a húgyútak fertőtlenítésére alkalmas hidrokinon vegyület. Emellett találhatók benne cseranyagok, flavonoidok, szaponinok, kovasav, kálium és egyéb ásványi anyagok.

ALKALMAZÁS

A csarabot elsősorban húgyúti betegségek, vese és húgyhólyagpanaszok kezelésére alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő hatását bizonyítja, hogy megnő a vizeletkiválasztás, ezzel együtt tisztul a hólyag és a húgyvezeték. Ezenkívül reuma és köszvény esetén megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól és a káros anyagcseretermékektől is. Minden növénygyűjtemény erősítő szerként is ajánlja szívpanaszok és álmatlanság esetén. Mivel jó hatással van a bőrre, értékes összetevője a kozmetikai célú és a gyógyfürdők növénykeverékeinek.


Tea:

Szórjunk egy bögrébe 2 kávéskanál szárított, virágos csarab hajtást, öntsük le forrásban lévő vízzel, és 10 perc elteltével szűrjük le. Vese- és hólyagpanaszok ellen, valamint a vizelet-kiválasztás élénkítésére reggel, rögtön felkelés után igyunk a teából. Ha este, édesítve fogyasztjuk, megkönnyíti az elalvást.

Kivonat:

1 dl vízbe szórjunk egy evőkanál szárított, virágos hajtást, és készítsünk kivonatot: rövid ideig főzzük a keveréket, majd hagyjuk állni 10 percig, végül szűrjük le. Használjuk a szájüreg és a török öblögetésére, lemosásra vagy borogatások készítésére bőrpír, kelések és kiütések ellen. A kivonatot fürdőhöz is adhatjuk.

Borogatások

A csarab leveleit és virágait tépkedjük le az ágakról, és egy kevés forró vízzel keverjük pépesre. A pépet tegyük két gézlap közé. Reumatikus panaszok vagy fagyás esetén helyezzük a meleg borogatást az érintett helyre. A kezelést naponta többször ismételjük meg.

Érdemes tudni

A csarabot virágzáskor szedjük. A fiatal, virágos ágakat a virágzat alatt vágjuk le, kössük csokorba, és szellős helyen szárítsuk ki.Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

BETYÁRKÓRÓ - Erigeron canadensis (Conyza canadensis)

Ökörfarkkóró - Verbascum densiflorum